V visokogorju nevarnost plazov

Morje poplavljalo

Ob 6.26 je morje zaradi visokega plimovanja prelilo ozek rob obale na Ukmarjevem trgu v Kopru.

Ob 6.49 je v Piranu morje zaradi visoke plime zalilo Cankarjevo nabrežje, Prešernovo nabrežje proti Punti, plažo Hotela Piran in potniški pomol.

Pomoč oboleli osebi

Ob 16.35 so v kraju Straža, občina Cerkno, reševalci GRS Tolmin nudili pomoč reševalcem NMP pri prenosu obolele osebe s težko prehodnega terena. Obolelo osebo so prenesli do ceste, kjer je čakalo reševalno vozilo.

V bližini hiše našel tri granate

Ob 16.07 je v Novi vasi na Krasu, občina Miren-Kostanjevica, občan med opravili v bližini hiše naletel na neeksplodirana ubojna sredstva. Pripadnik Enote za odkrivanje, zavarovanje in identifikacijo NUS je odstranil in shranil na varno tri topovske granate italijanske izdelave iz 1. svetovne vojne.

VREMENSKA NAPOVED

V nedeljo bo oblačno. Dež bo postopno zajel vso Slovenijo Na severozahodu države bo meja sneženja na nadmorski višini okoli 1000 metrov, drugod pa med 1200 in 1500 metri. V noči na ponedeljek se bodo padavine še okrepile. Na območju Julijskih Alp in zahodnih Karavank bo snežilo do nadmorske višine okoli 800 metrov.

V ponedeljek bo sprva oblačno in deževno, dopoldne pa bo dež oslabel in ponehal. Popoldne se bo ponekod delno zjasnilo. V torek bo pretežno oblačno. Občasno bo rahlo deževalo, nad okoli 800 metrov nad morjem pa rahlo snežilo.

OPOZORILO

Po podatkih Agencije RS za okolje je bilo po ponedeljku v gorah večinoma oblačno in občasno megleno vreme. Snežilo je v torek in sredo, sprva na okoli 2200 metrih, ob koncu padavin pa do okoli 1600 metrov. V Julijcih je na 2500 metrih zapadlo do okoli 35 cm snega. Snežilo je tudi ponoči s četrtka na petek do nadmorske višine okoli 1300 metrov. V Julijskih Alpah je na 1500 metrih zapadlo do 15 cm snega, na 2500 metrih pa do okoli 25 cm, drugod pa na 1500 metrih manj kot 10 cm. Od torka dalje je bilo ledišče na okoli 2000 metrih, v noči na petek se je spustilo do 1500 metrov. Pod 2000 metrih je večina snega med tednom skopnela, višje pa se je prehodno ojužil in sesedel.

V visokogorju Julijskih Alp je na 2500 metrih do okoli 150 cm snega, na 1500 metrih pa do okoli 15 cm. Drugod po naših gorah je na 1500 metrih okoli 5 cm snega, več pa po vrhovih. Snežna odeja je mehka, starejši sneg pod novim pa je pomrznjen in skorjast. V visokogorju je veliko zametov, vetru izpostavljene lege so precej spihane, ponekod do tal.

Nevarnost snežnih plazov je v visokogorju Julijskih Alp 2. stopnje, drugod pa 1. stopnje po evropski petstopenjski lestvici.

Snežna odeja je večinoma stabilna, možnost, da sprožite kakšen plaz je predvsem na strmejših pobočjih in na mestih z napihanim snegom v visokogorju Julijcev. V petek bo večinoma suho, manjše padavine bodo predvsem v zahodnih in južnih predelih Julijskih Alp. V soboto bo večinoma suho, a pretežno oblačno vreme. Ledišče bo na nadmorski višini okoli 1600 metrov. Sneg bo ostal suh in rahel. Jugozahodni veter bo še delal zamete. V nedeljo bo oblačno s padavinami, ki se bodo nadaljevale tudi v ponedeljek. Meja sneženja bo večinoma med 900 in 1200 metri. Do ponedeljka zjutraj lahko zapade od 10 do 40 cm snega, največ v zahodnih in osrednjih Julijcih ter zahodnih Karavankah. Zato se bo tam povečala nevarnost snežnih plazov.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja